Daklozencoördinator ?

Info aanwerving, opleiding, enz voor het sedentair personeel.
Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 23 apr 2010, 23:19

Speciale medewerker pakt overlast in stations aan
NMBS coördineert acties voor daklozen

* vrijdag 23 april 2010
*
* Auteur: Matthias Vanheerentals

Afbeelding
'Het is positief dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren', zeggen de daklozen.mmv
© Matthias Vanheerentals


BRUSSEL - De NMBS-Holding gaat een daklozencoördinator aanwerven voor het centraal station. Hij/zij moet alle Brusselse daklozenverenigingen beter laten samenwerken.
De NMBS-Holding start met een nieuw proefproject in Brussel-Centraal, in samenwerking met alle daklozenverenigingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Er wordt namelijk een daklozencoördinator aangeworven die vanaf de zomer permanent aanwezig zal zijn in het station.
Hij/zij zal daar ook zijn eigen lokaal hebben.
'De persoon moet de tientallen verschillende daklozenverenigingen, die momenteel actief zijn in Brussel, beter met elkaar laten samenwerken, zoals de NMBS-Holding, La Strada en het steunpunt thuislozenzorg Brussel', zegt Magda De Meyer adjunct-kabinetschef van staatssecretaris voor armoedebestrijding Philippe Courard (PS).

'Momenteel werken de verschillende daklozenverenigingen vooral apart, zonder coördinatie. Dat is net de kern van het probleem waar we verandering in willen brengen. De bedoeling van het project is om een gezamenlijk actieplan uit te werken, mét alle verenigingen. Het project zal bovendien gevolgd worden door een socioloog.'

In drie stations

De drie Brusselse stations, Brussel-Noord, Centraal en Zuid, tellen in totaal naar schatting 150 daklozen die er dagelijks verblijven.
Minstens veertig procent verblijft in Brussel-Centraal. Dat is het station met het meest aantal daklozen, ongeveer een zeventig- of tachtigtal. 'En dat geeft veel problemen', zegt Alex Mignon van de NMBS.
'Wij voeren de jongste tijd een politiek waar we onze stations opener en toegankelijk maken voor de reizigers. Maar dat trekt ook daklozen aan die komen schuilen in onze stations. Maar dat is niet aangenaam voor onze reizigers en ons veiligheidspersoneel. We willen dat probleem oplossen. Vandaar dat we er alles aan gaan doen om de diensten die werken rond daklozen te helpen en te ondersteunen. We beginnen met Brussel-Centraal, en nadien gaan we ons ook richten op Brussel-Noord en Brussel-Zuid.'

'Als beesten'
Een van de daklozen van Brussel-Centraal, Sofie, vindt het project hoopgevend. 'Leuk dat er nu eindelijk iets gedaan wordt. Ze beloven ons al jaren dat er iets gaat gebeuren. Al jaren worden we hier als beesten behandeld. Het is positief dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren.' Het nieuwe proefproject Homeless People in European Stations werd in Brussel-Centraal door staatssecretaris voor armoedebestrijding Philippe Courard (PS) gelanceerd. Het is eigenlijk een Europees project dat in zeven Europese landen van start gaat, namelijk België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Luxemburg.

De Europese Commissie stelt 350.000euro ter beschikking voor het onderzoekswerk in de betrokken landen, de overheden van de betrokken landen nemen elk 260.000euro voor hun rekening voor de concrete uitwerking van het plan.Moet die niet in grote kartonnen doos gehuisvest worden om de band met z'n cliënteel te versterken ?
Afbeelding

Gebruikersavatar
pinovogel
1ste schrijver
Berichten: 1999
Lid geworden op: 01 jun 2007, 20:35
werkzetel: FN (ANTWERPEN CAAL)
Lidnummer: 233

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor pinovogel » 24 apr 2010, 17:36

Loco189 schreef: 'De persoon moet de tientallen verschillende daklozenverenigingen, die momenteel actief zijn in Brussel, beter met elkaar laten samenwerken, zoals de NMBS-Holding, La Strada en het steunpunt thuislozenzorg Brussel', zegt Magda De Meyer adjunct-kabinetschef van staatssecretaris voor armoedebestrijding Philippe Courard (PS).


:mrgreen: Nu weet ge direct al hoe ons volgend statuut er uit zal zien. :twisted:
.. waar is de tijd gebleven dat men nog daadwerkelijk diende te kunnen schrijven alvorens men aan journalistiek begon.(en dat is meer dan in correcte volgorde lettertjes plakken) :)
Bij gebrek aan personeel werken hier mensen, wees er zuinig op. :)

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 28 nov 2010, 20:19

Asielzoekers in Noordstation moeten verhuizen

8/11/10, 08u39


DM UPDATE De veertig asielzoekers die in de inkomhal van het Brusselse Noordstation verblijven, kregen gisteren van de Schaarbeekse burgemeester Cécile Jodogne dat ze in de loop van volgende week moeten verhuizen. De asielzoekers zullen echter niet op straat terechtkomen, maar kunnen een verdieping lager terecht. Daar zal een wachtzaal ter beschikking gesteld worden.

De politie heeft de asielzoekers gisterenmiddag op de hoogte gebracht van de verhuizing. Er hangt ook een aanplakbiljet met de beslissing aan de muren in het Nederlands en het Frans. De meeste asielzoekers kunnen de brief niet lezen, maar hebben wel begrepen waarover het gaat, meldt de VRT-nieuwsdienst.

Kritiek
Burgemeester Jodogne heeft kritiek op de federale overheidsdienst Fedasil en de dienst Vreemdelingenzaken. Volgens haar lossen ze de problemen niet op, maar schuiven ze die door naar de gemeenten, de OCMW's en organisaties van vrijwilligers. "We staan voor een noodsituatie", zegt Jodogne. "Maar we hebben niet de juiste kennis, noch de mogelijkheden om dat op te lossen. En het federale niveau zegt gewoon: trek uw plan."

Op straat slapen
De asielzoekers zelf zijn niet blij met de maatregel, ook al is er een andere plaats ter beschikking gesteld. Sommige asielzoekers denken dat ze vanaf maandag weer op straat zullen leven. "We hebben geen enkele plaats, we hebben geen huis om in te slapen", zegt een Afghaanse asielzoeker. Ondertussen worden op verschillende plaatsen in Brussel leegstaande panden gekraakt.

"Menswaardige winteropvang zoeken"
Gemeenteraadslid Bernadette Vriamont (sp.a) reageert verbolgen op de beslissing van Jodogne.
"De hygiënische omstandigheden en de veiligheidstoestand is er inderdaad onhoudbaar geworden. De burgemeester zou dat kunnen verbeteren door mobiele toiletten te plaatsen en de politie de opdracht te geven om de veiligheid te bewaken. De factuur mag ze sturen naar Fedasil en de Dienst voor Vreemdelingenzaken", aldus Vriamont. "Wanneer zal de burgemeester alle andere betrokken instanties aan tafel dwingen om samen naar een menswaardige winteropvang te zoeken?" (belga/vsv/ka)
Afbeelding

Gebruikersavatar
BartDJ
Super schijver
Berichten: 682
Lid geworden op: 25 nov 2009, 01:14
werkzetel: AND (ANTW. NOORDERDOK)
Lidnummer: 561
Contacteer:

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor BartDJ » 28 nov 2010, 20:50

Ze mogen nu toch blijven, in een deel van het busstation dat eerder afgesloten was door de slechte staat.
Vaak gebruikte lijnen: 0, 12, 25/27, 53, 59, 50A, 73
Vaak gebruikte stations: Mechelen, Antwerpen (C/B), Brussel Z, Gent St P, Brugge, Oostende, De Panne

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 14 mar 2013, 04:10

Afbeelding

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 04 sep 2013, 13:55

NMBS vindt soep- en koffiebedeling concurrentie voor stationsbars

De NMBS-Holding heeft een aanvraag geweigerd van de Kortrijkse Beweging Tegen Armoede (BTA) om gratis koffie en soep uit te delen. Dat zegt Marc Soenen van de beweging woensdagochtend en wordt bevestigd door woordvoerder Geert Dierckx van de NMBS-groep.
"Dat zijn rechtstreekse concurrenten voor onze stationsconcessies", aldus Dierckx.


De weggeefactie staat gepland voor 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Ook vorig jaar organiseerde BTA zo'n initiatief, maar ook toen had de NMBS geen toelating gegeven. Toch deelde BTA gratis soep en koffie uit.
"Er is dan overleg geweest met de concessies zelf. We moeten kijken wat mogelijk is", aldus Dierckx.

Volgens de NMBS heeft de spoorwegmaatschappij niets tegen acties voor een goed doel, maar is er een duidelijke richtlijn voor dit soort zaken. "Wij krijgen dagelijks dergelijke aanvragen, maar die weigeren we. BTA geeft dezelfde producten die onze huurders aanbieden, gratis weg. Dat is rechtstreekse concurrentie, en dat kunnen we niet maken ten opzichte van onze concessiehouders", legt Dierckx uit.

BTA geeft alvast te kennen dat de beweging het hier niet bij zal laten.NMBS weigert aanvraag soepbedeling voor goed doel
Afbeelding

Gebruikersavatar
Blokker_1999
1ste schrijver
Berichten: 1543
Lid geworden op: 01 mar 2011, 15:39
werkzetel: FM (MECHELEN)
Lidnummer: 1093
Ontvangen Leuks: 1 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Blokker_1999 » 04 sep 2013, 15:00

Alleen heeft de NMBS in deze wel gelijk. Wanneer ik een koffiestand heb in een station zou ik er niet mee kunnen lachen moest men voor mijn deur ineens gratis koffie uitdelen. Ik zou op die dag mijn verkopen sterk zien dalen denk ik dan. En ja, dat kan de NMBS toch echt niet maken. Stel dat zo een concessiehouder de NMBS voor zoiets voor de rechter sleept ...
No keyboard detected. Press F1 to continue.

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 18 okt 2013, 19:14

Afbeelding

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 29 okt 2013, 00:56

Afbeelding

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 29 dec 2017, 20:34

Afbeelding


Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 07 nov 2021, 00:09

Afbeelding

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 22 jan 2022, 20:57

Afbeelding

Gebruikersavatar
Loco189
1ste schrijver
Berichten: 29845
Lid geworden op: 02 jul 2006, 13:49
Gegeven Leuks: 40 keer
Ontvangen Leuks: 11 keer

Re: Daklozencoördinator ?

Berichtdoor Loco189 » 10 jan 2024, 01:43

Afbeelding


Terug naar “Infoforum voor niet rijdend personeel”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten